FC HELSINGBORG
GLÄDJE-GEMENSKAP-UTVECKLIG
P04-Trägårdh

Välkommen till P04-Svart Vi är ett lag med ca 15 spelare som brinner för innebandy. Vi har som mål och tycker det är viktigt att alla känner sig välkomna och har roligt både under träning och match.

En otrolig upphämtning och fantastisk avslutning mot Frosta IBF
2017-10-24 22:52

Den här söndagen var det dags att ta emot Frosta IBF från Höör som gäster i vår hemmaarena. Det skulle visa sig bli en mycket jämn tillställning där våra killar gjorde sitt bästa för att trycka upp våra blodtryck till farligt höga nivåer genom att bjuda på en otroligt spännande drabbning.

Matchen började mycket jämnt och Frosta markerade från första stund att de inte kommit till Helsingborg för att ge bort någonting. Tvärtom så var de mycket fast beslutna att ta med sig alla tre poängen till Höör och de pressade upp spelet högt upp på FCH:s planhalva. Våra killar försökte få till sitt spel men dagens motståndare var väldigt skickliga på att läsa spelet och lyckades väl med att bryta bollbanan och störa FCH i uppspelen. Matchtempot var upptrimmat från början och båda lagen hade flera fina chanser i inledningen. Drygt 5 minuter in i perioden var det dock Frosta som spräckte nollan genom ett hårt skott längs golvet och en skymd målvakt hade knappt en chans att reagera.

Frosta fortsatte spela intensivt och högt upp i banan men med 1-0 i ryggen kunde man skönja en viss avslappning och FCH kunde smyga sig in i spelet mer och mer. Gästerna är väldigt ivriga framför vårt mål i anfallen och genomskådar skickligt minsta glipa i det blå-svarta försvarsspelet. Och då ska sägas att det inte fanns mycket till glipor i det spelet, men håller man inte helt tätt mot ett sånt här lag så straffar det sig förr eller senare. Två tredjedelar in i perioden gör Frosta plötsligt 2-0 och deras självförtroende växer ytterligare en bit. FCH visar dock inga lagmoraliska svagheter utan dryga minuten senare överraskas de självsäkra gästerna av ett riktigt snyggt framspel till en helt fri hemmaspelare som på halvvolley klämmer upp den lilla plastgloben i krysset. FCH visar att man inte tänker donera en millimeter utan kamp och nu ökar trycket mot Frostas mål. Gästerna står emot forceringen från våra killar och perioden slutar 1-2.

Andra perioden börjar med samma spelbild som präglade första. Intensivt, snabbt spel från båda lagen. FCH håller i bollen, försöker göra sig spelbara och få igång passningsspelet. Frosta är ettriga som mygg i en sommarskymning och gör vad de kan för att hindra våra killar i sitt spel. Tidigt i perioden får Frosta in bollen lite slumpartat och det står nu 1-3 på tavlan. Gästerna har fått ett litet övertag och spelar med stor tydlighet och självsäkerhet. I vissa situationer nästan lite kaxigt och när en av deras spelare missar en chans och lite nonchalant drar klubban i sargen så tvekar inte domarna utan det blir till att omedelbart infinna sig vid sekretariatet och skriva in sig på utvisningsbänken.

FCH tänder till ännu mer och i princip direkt efter tekning har man en kanonchans, men motståndarnas målvakt gör en fin räddning. Gästerna spelar tufft i försvarsspelet och med 25 sekunder kvar på utvisningen åker en av våra killar ut. Nu är det plötsligt omvända förhållandet och Frosta trycker på, har övertaget, men våra killar spelar effektivt och gästerna kan aldrig riktigt formera sig under det numerära överläget. Frosta behåller ett litet grepp och i exakt samma sekund som 2-0-målet föll i första perioden, 9:15, får gästerna till ett riktigt praktskott och den skruvade bollen sitter högt upp på vår målis högra sida. Retfullt precis utom räckhåll.

Vi i publiken börjar nog misströsta lite och det ser inte så ljust ut. Gästerna börjar spela defensivare men med fortsatt farliga anfall. Trots detta maler FCH-kvarnen vidare och utan att darra på manschetten fixar man plötsligt ett fantastiskt framspel; en direkt passning som hårt och direkt liksom sög sig fast i golvet samtidigt som den flög fram till en FCH-klubba framför gästernas mål. 2-4 är ett faktum och matchen lever i allra högsta grad! Nu blev det tydligt att Frosta känt sig säkra med sin tidigare ledning. De lägger i en högre växel men lyckas inte åstadkomma nåt mer i perioden.

Spelet efter sista vilan börjar precis som det varit i de första två perioderna. Frosta pressar upp spelet på vår planhalva, våra killar spelar bra försvarsspel och kontrar sig till flera fina lägen. Det är otroligt spännande men den där trista känslan av att det här börjar bli svårt börjar smyga sig på. Uppe på läktaren alltså. Absolut inte nere på plan! För 10:37 sitter plötsligt 3-4! För nån sekund var Frosta inte lika rörliga utan lite stillastående och blixtsnabbt reagerade våra killar och utnyttjar situationen genom ett skott från halvdistans. Nu vibrerar luften i hallen! Det är nerv i spelet och publiken sitter som på nålar!

Knappa minuten efter reduceringen drabbas gästerna åter av en utvisning. De tar time-out för att formera sig och när spelet börjar igen pressar de blå-svarta på stenhårt medans gästerna fredar sig. Frosta lyckas precis, men 2 sekunder efter att de blivit fulltaliga sitter utjämningen bakom deras målvakt och det vrålas lika mycket på FCH-bänken som på läktaren! Från underläge i 35 minuter till utjämnat med bara 1 och 39 kvar på uret!

Nu är det intensivt spel på plan och båda lagen jagar frenetiskt för att ta ledningen. Och med bara halvminuten kvar utbrister ett i det närmaste öronbedövande glädjetjut då vi får beskåda ett otroligt ledningsmål från FCH:s sida!

Direkt efter tekningen lämnar gästernas målvakt buren och pressen är otrolig mot vårt mål. Men killarna står pall i stormen! Efter att ha legat under hela matchen så har man alltså vänt och tagit ledningen i matchens sista skälvande sekunder och håller ut! Sällan har en seger känts så fantastisk! Vilken bragd! Vilken kämpainsats! Tack för underhållningen! Det var fantastiskt!

/Red. M Nyström

Fint passningsspel gav utdelning i Lund
2017-10-19 00:01

Söndagen den 13 oktober var dags att möta IBK Lund 04/05 borta, ett lag som våra grabbar mött flera gånger tidigare och man kan nog påstå att de känner varandra ganska väl vid det här laget. IBK Lund spelar alltid bra och har en inställning till spelet som starkt påminner om hur våra killar spelar. Matcherna lagen emellan brukar alltid vara välspelade och underhållande för publiken och det här var inget undantag.

FCH inledde fint med ett behärskat och kontrollerat spel där de från början tog kommandot och på ett föredömligt sätt höll bollen inom laget. Det var fint passningsspel med bra kommunikation mellan killarna på plan. Man försökte verkligen göra sig spelbara och killarna bjöd på väldigt läckra kombinationer. Lund bjöd på ett bra motstånd, de spelade verkligen inte dåligt, men det kändes tidigt som att våra killar hade mer rutin och var bättre samspelta. FCH var helt enkelt storleken större i första perioden och det gav utdelning. Killarna gick till pausvila med en tremålsledning efter första perioden; Lund 1, FCH 4.

Lund öppnade starkt direkt i andra perioden. De visade att de inte var nöjda med underläget, men våra killar fortsatte sitt kontrollerade och behärskade spel. FCH spelade med ett fantastiskt självförtroende och det var väldigt tydligt att de trivdes på plan med varandra. Moget och rutinerat uppträdande. De spelade inte på något sätt dåligt i våras, men laget har vuxit ett par pinnhål på alla sätt och vis under sommaren. Mycket kul att se! Självförtroende i all ära, men det gäller att inte glömma bort att täppa till bakåt. Lund hade vassa kontringar och flera gånger spelade man till sig frilägen framför vår målvakt. Bra målvaktsspel kombinerat med ett inte helt lyckat prickskytte från Lunds sida gjorde att de inte riktigt fick utdelning på sina chanser. Det gäller att inte glömma bort defensiven i fortsättningen. Det hade lätt kunnat vara fler mål på Lunds konto än vad det nu blev. Nu blev det ”bara” två mål för dagens motståndare i andra, men det kunde faktiskt lätt varit ett par till. Perioden slutade till våra grabbars fördel och det stod 3-7 på tavlan när det var dags för andra och sista periodvilan.

Sista perioden var väldigt lik de två första med skillnaden att FCH inte tappade någon mark alls medan Lund kroknade lite. Båda lagen drabbades av varsin utvisning och typiskt för matchbilden var att FCH kunde hålla tätt under sin utvisning men Lund orkade inte hålla emot utan släppte in ett mål. FCH fick även en straff som man förvaltade på bästa sätt och plussade på målskillnaden i protokollet.

Det var en underhållande match där våra killar visade på en fin mognad och väl utvecklad speluppfattning. Fantastiskt passningsspel och man läste ofta effektivt av Lunds spel och kunde bryta motståndaranfall och vända spelet till egen fördel. Det var kul att stå vid sidan av och se killarna bjuda på en riktig fin innebandymatch. Passningarna satt stundtals direkt på bladet till kompisens klubba. Vid nåt tillfälle var det som att man nästan hörde Lars-Gunnar Björklunds röst i bakhuvudet; ”Krutov passar till Larionov som släpper pucken till Makarov. Makarov vänder upp en av backarna och slår en hård passning tillbaka till Larionov som fintar och spelar vidare till en fri Kasatonov som sätter den i krysset!”

Seger gav skön start på årets seriespel
2017-10-18 23:49

Lördagen den 7 oktober gästades vi av FC Cimrishamn P03 som kom med nio spelare plus målvakt. FCH mönstrade två fulla femmor och när spelet drogs igång rivstartade våra killar. Tidigt gjorde man två mål och man spelade behärskat med ett samlat försvarsspel. Cimrishamn var lite mer passiva och stillastående men hade giftiga kontringar. Cimrishamn spelade med ett försvar högt upp och våra killar hade lite svårt att komma igenom. Mycket av spelet förs på mittplan och gästerna har hämtat sig efter kallduschen i början och spelar nu jämnt med FCH. De blå-svarta fortsätter med sitt fina passningsspel. Alla hjälps åt och man tar ett kollektivt ansvar i laget. Med bara halvminuten kvar av första perioden blixtrar våra killar till och med några snabba, direkta och plötsliga passningar blir gästerna helt överspelade och 3-0 sitter som en smäck! Ett mycket snyggt spelmål som ger våra killar en skön avslutning innan periodvilan.

I andra perioden fortsätter FCH med samma fina energi som man avslutade första. Dock ska man inte underskatta gästerna och efter 5:03 in i andra sitter plötsligt Cimrishamns första mål. Ett skott från halvdistans och plötsligt känns avståndet mellan lagen mycket mindre. Våra killar har öppnat sig lite i försvaret och gästerna gör så gott de kan för att utnyttja detta. Gästerna, som nu vädrar morgonluft, kämpar på och knappt tre minuter efter deras första mål kommer tvåan! Hård uppvaktning av två Cimrishamnare framför mål ger utdelning. Perioden slutar 2-0 till gästerna och våra killar får lite att fundera på i pausen. Man leder med 3-2 men mycket kan hända och det gäller att inte ta segern för givet.

Tredje perioden inleder Cimrishamn mycket hårt och det är väldigt nära 3-3 nästan direkt, men som tur är blir det ingen kvittering. FCH pressar istället tillbaka och efter knappt 5 minuters spel i tredje är det istället gästernas målvakt som får skrapa ut bollen ur sitt mål och det står 4-2 på tavlan. En stund senare signalerar domaren för en avvaktande utvisning för gästerna. FCH:s målvakt lämnar snabbt och våra killar inleder en hård press med en man mer på plan. Under en halv minut kan de blå-svarta pressa på med ett fint spel med snygga passningar men tyvärr ger det inte utdelning. Gästerna rider ut stormen under utvisningen men börjar tappa sitt spel lite. FCH har över lag mycket bättre passningsspel och man spelar sig till lägen. Gästerna litar mycket mer på långa uppspel och droppar allt som oftast lite slumpmässiga bollar ner på vår planhalva. Ingen bra taktik mot ett FCH som fortsätter spela sitt behärskade och kontrollerade spel.

Med 12:00 på matchuret tar FC Cimrishamn time out men det är inget som hjälper. Gästernas spel känns lite stressat och forcerat. Det är tydligt att de känner den hårda pressen från våra killar och det öppnar deras försvar. Vid 12:55 får FCH in ytterligare en boll och 5-2 är ett faktum. Men det är inget våra killar nöjer sig med utan blott 8(!) sekunder senare bjuds vi på ett mycket snyggt mål där gästernas målvakt blir helt överspelad. FC Cimrishamn fortsätter att pressa på men FCH:s fina spel är effektivt. Försvaret stänger igen helt och gästerna får se sig slagna. Matchen slutar rättvist 6-2 till våra killar och vi cashar in 3 sköna poäng på kontot!

Jämn drabbning mot Lindome på deras hemmaplan
2017-04-22 14:16

Dagens andra match för våra grabbar spelades mot Lindome som hade ett gott stöd från hemmapubliken då vi befann oss i deras hemmaarena. Lindome spelade ett fint spel som passade FCH bra. Det var mer rulla av boll och mindre slag och hack. Men det verkar vara en förmiddag där våra motståndare har turen på sin sida. Två minuter in i matchen lyckas de få ett riktigt turmål och våra grabbar får återigen slå ur underläge. FCH tappar en del i tempo och blir för en stund lite passiva. Lindome är rörligare och tillåts styra spelet vilket får till följd att de i princip parkerar djupt nere på vår planhalva. Detta ger till slut resultat för hemmalaget och halvvägs in i perioden sitter 2-0 genom ett distansskott. Inte helt oväntat då de pressat på hårt senaste minuterna.

Men detta får inte våra killar att ge upp. De kraftsamlar istället och kämpar sig in i matchen igen och ser till att återta mycket av kommandot. Spelet är nu förflyttat till en mer komfortabel position mer centralt på planen och ett väl utfört FCH-anfall med ett snabbt bakåtpass och ett hårt skott från halvdistans ger resultat! Bollen sitter snyggt i krysset efter 9:22 och det står nu 2-1 på tavlan.

FCH har nu vänt spelet till sin fördel och pressen ligger på Lindome. Det är flera gånger mycket nära 2-2. FCH har verkligen fått till en nytändning och när det är 4 minuter kvar av perioden sitter äntligen utjämningen. Ett nytt skott från halvdistans som styrdes in bakom en chanslös målvakt i Lindomemålet. Spelet är nu mycket jämnare, FCH mycket hungrigare och mycket oftare 1:a på bollen.

Andra halvlek börjar med att Lindome sätter hög press på FCH och de lyckades återigen parkera spelet för långt ner på FCH:s planhalva. Lindome är duktiga på att hålla i bollen och för en kort stund är det FCH som får jaga boll. Detta spel ger utdelning för hemmalaget som kan kvittera in tredje målet tre minuter in i halvleken. FCH hämtar upp spelet igen, försvarar sig bra, får till fint passningsspel och är knivvassa i sina kontringar. Spelet går kvick över hela planen och båda lagen spelar bra och har bra chanser. Med drygt 5 minuter kvar av matchen får Lindome chansen i en snabb spelvändning och efter en snygg passningskombination sitter 4-2 i maskorna bakom vår målvakt. Surt då våra killar verkligen kämpat på och det kunde lika gärna varit ett utjämningsmål på andra hållet. Men de blå-svarta biter ihop, gasar på och ger inte upp.

Med 12:37 på uret åker en Lindomespelare ut då han gått för hårt in i en närkamp. Nu öppnar sig plötsligt chansen till reducering när grabbarna bjuds på två minuter i numerärt överläge. De sliter hårt för att få till det, Joel lämnar buren för att få ytterligare en utespelare och det är verkligen bud på ett skånskt mål. Men med sekunder kvar på utvisningen får Lindome utdelning på ett långskott och sätter 5-2 i tom kasse. Det blir spiken i kistan och vi får tyvärr lämna Lindome med ännu en förlust.

Återigen har grabbarna orättvist fått lämna med en förlust i bagaget. Med bara ett uns mer tur till FCH, en lite jämnare fördelning av fru Fortuna, så hade resultatet blivit helt annorlunda. Denna matchen hade grabbarna helt klart förtjänat att vinna. Nu får de ladda om till kvällens match och vi ser fram emot att bli bjudna på ett underhållande spel i en match som förhoppningsvis får en annan utgång än de tidigare.

/Red M Nyström

Tidig inledning på andra dagens spel i Mölndalscupen
2017-04-22 12:52

Andra matchen i Mölndalscupen, lördag morgon, okristligt tidigt kan tyckas då matchen börjar redan 08:00. Men Mölndalsluften som fyllde madrasserna i går kväll måste ha vara mjuk som dun samtidigt som våra grabbar uppenbarligen hittat det ultimata komforttrycket till sina luftmadrasser, för de tycks ha sovit som små prinsar. Det var väldigt pigga FCH-ben som snabbt rörde sig över planen och utvilade hjärnor som skapade ett fint lagspel redan från start i dagens första match mot Kärra. Motståndarlaget var också pigga och kvicka, efter att fått sova i sina egna sängar hemma får man förmoda, och de öppnade starkt. FCH försvarade sig dock fint, agerade som ett lag och ställde upp för varandra. Båda lagen stod för fint spel med fina chanser. Det dröjde fram till dryga 9 minuter in i halvleken innan Kärra kunde jubla till matchens första mål. En av deras anfallare fick ett ögonblicks friläge som han förvaltade på bästa sätt.

Det lilla övertag som Kärra haft i matchens inledning har nu FCH brottat ner. Matchen är jämn och det kunde lika gärna varit 1-1 då FCH haft flera riktigt bra chanser. Bland annat en stolpträff och flera fina avslut där Kärramålvakten fått bekänna färg. Men det blir inga fler mål i första halvlek och vi går till vila med uddamålsledning till Kärra.

I andra halvlek inleder Kärra med stort självförtroende. Övermodigt börjar man stajla lite för mycket, ett försök till zorro-mål slutar med bollen över sargen. Men FCH lurar likt gäddan i vassen. När Kärra helt släpper sin gard passar killarna från Helsingborg på och det är plötsligt utjämnat. Och 10 sekunder efter tekning är det bara millimetrar från ett skånskt ledningsmål. FCH är rejält på hugget igen och Kärra får veta att de lever. Spelet böljar lite fram och tillbaka, men i ett läge med lite förvirrat spel är det Kärra som blixtrar till, har turen med sig och lyckas peta in 2-1 efter ganska exakt halva perioden spelats.

FCH fortsätter att kämpa på och visar inga tendenser till att vika ner sig. Kärraspelarna har också skärpt till sig och har lämnat stajlande bakom sig. De har väl insett att det inte är några duvungar de möter som man inte kan underskatta utan att bli straffad. Turen är dock inte på FCH:s sida idag och det är Kärra som återigen lyckas få in bollen bakom vår målvakt. Ett riktigt slumpmål, en chansning från ena sidan som tog på en medspelare och vår målvakt blev helt ställd.

Med drygt tre minuter kvar på matchen lyckas en Kärraspelare glömma bort att man inte får ligga ner och spela och istället får han vila sig genom att värma upp utvisarstolen bredvid sekretariatet. FCH kraftsamlar och sätter hög press på Kärra som får det väldigt hett om öronen. De lyckades dessvärre rida ut stormen och det blev inga fler mål i matchen. En match som var jämn och med många chanser för båda lagen. Dock hade Kärra turen på sin sida och de kunde kamma hem poängen. Partisk, javisst, men nog hade det väl varit mest rättvist om våra grabba i alla fall fått oavgjort i den här matchen?