FC HELSINGBORG

Mail:

Tips för målvakter som ska spela Gothia Cup
2023-12-31

Nu är det många målvakter som åker iväg för att spela Gothia Cup, därav kommer det här lite allmänna tips till er målvakter.

1. Uppvärmningstiden på planen brukar vara mycket kort, max 2-3 minuter. Därför är det en bra idé att snacka med en lagkamrat eller tränare och be dem värma upp dig lite innan ni går in på plan. Oftast räcker det att få  20 - 30 “lösa” skott för att bli varm i händerna och få igång reaktionerna. Efter det är du redan varm, och redo för högre uppvärmningtempo på plan.
  2. Behöver du värma upp lite själva är det ett tips att ta med en tennisboll och kasta mot en väg för att få lite hårdare och snabbare bollar emot dig. Därefter kan du kasta en vanlig innebandyboll för att komma in i rätt "känsla".
  3. Lite tråkigare punkt, men att stretcha kroppen före matchen är superbra för att bli mjuk i kroppen, undvika skador och lättare röra sig och göra de avgörande “tv-räddningarna”. Att stretcha lite efteråt är också bra med tanke på att det är intensivt matchande och du utsätter vissa muskler väldigt mycket under en match.
  4. Räkna din utrustning du har med dig. Till exempel: Hjälm, knäskydd, skor, tröja, byxor, skottväst och handskar = 7.  Därefter räknar du allt i din väska innan du lämnar skolan och innan du lämnar omklädningsrummet. På så sätt glömmer du aldrig utrustning till matchen eller efter matchen.
  5. Golvet i hallarna kan skiljas rejält åt, i vissa hallar är glidet perfekt, och i vissa hallar är det dåligt. Många målvakter använder lite stearin på byxorna vid knäna för bättre glid. Här får man dock kolla upp vad regelboken säger. Annars gäller det bara att läsa spelet och förflytta sig med mycket kraft.
  6. Tag med och häng upp kläderna mellan och efter matcher, annars blir kläderna fuktiga och ofräscha och det blir kallt nästa gång du tar på dig dem. Knäskydden och skottvästen brukar vara det som behövs hängas upp för att torka.
  7. Som målvakt är huvuduppgiften att rädda bollar, men du ser också 90% av planen, så stabilisera spelet, styr försvaret, uppmuntra och dirigera dina spelare. Var kaxig, ta plats, höj rösten och hjälp utespelarna.
  8. Det är lätt att man blir lite nervös i turneringar men va orädd, håll huvudet kallt, och fokusera på nästa boll. Hitta vad som fungerar för dig, det kan vara ett djupt andetag eller vad som helst. Längre in i turneringen kan det handla om vinna eller försvinna, och då handlar det om att vara trygg i sig själv, påminna sig själv om allt man kan och har gjort på träningar och att det handlar om att fokusera och ha roligt.
  9. Det kan komma matcher som slutar till straffar, och utifrån egen erfarenhet handlar det här om att göra det hundra procent. Var inte defensiv och passiv i målet, utan var offensiv och aggressiv. Gör dig stor, gå ut, skär skytten och rädda bollen.
  10. Det brukar vara kallt och händerna är bland det viktigaste för dig som målvakt. Därför rekommenderar jag att ta med vantar och handkräm för att inte få torra och kalla händer.
  11. Som målvakt är det individuellt vilken utrustning som är bra, så passa på och besök Klubbhuset eller Innebandykungen och testa olika märken och olika utrustningar för att känna in vilken som passar dig.
  12. För övrigt handlar det om att äta för att orka, spela, sova ordentligt och ha riktigt roligt och njuta av cupen. Ta med er allt ni har lärt och gör det svårt för era motståndare. Cuper är en fantastisk möjlighet att skapa underbara minnen, och en grym chans att utvecklas. Vi lär oss av allt vi gör.